top of page
Search

Soğuk sıkım zeytinyağı Nedir ve Gerçek soğuk sıkım zeytinyağı nasıl anlaşılır?

  • Writer: lissiya farm
    lissiya farm
  • Mar 13
  • 6 min read

Updated: Mar 19

Soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinlerin mekanik yöntemlerle sıkılmasıyla elde edilen en saf ve en kaliteli zeytinyağı türüdür. "Soğuk sıkım" terimi, zeytinlerin sıkım işlemi sırasında düşük sıcaklıkların korunduğunu ve genellikle sıcaklık kontrolü altında (<27°C veya 80°F) gerçekleştiğini ifade eder.

Soğuk sıkım zeytinyağı Nedir ve Gerçek soğuk sıkım zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Soğuk sıkım zeytinyağı Nedir ve Gerçek soğuk sıkım zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Soğuk sıkım zeytinyağı farkı ne?

Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.


Soğuk Preslenmiş EVOO Nedir?


Soğuk Preslenmiş Zeytinyağı, genel anlamda duyusal ve kimyasal özellikleri olumsuz yönde değiştirilecek noktaya kadar termal olarak değiştirilmemiş zeytinyağı türüdür.


Zeytinyağının belirli bir fiziksel-kimyasal özellik seti vardır. Bu özellikler zeytinyağına çok sayıda sağlık faydası sağlar. Ancak, ekstraksiyon işlemi sırasında zeytinyağının sağlıklı özelliklerini, bu belirli fiziksel-kimyasal yapıyı hafifçe veya büyük ölçüde değiştirerek ortadan kaldırabilecek çok sayıda faktör vardır.


Bu kalite faktörlerinden biri de ekstraksiyon sıcaklığıdır. Örneğin, zeytinyağının yapısı ve dolayısıyla özellikleri, 30 santigrat derece yerine 40 santigrat derecede çıkarılırsa farklı olacaktır.


Özellikle, zeytinyağının fenolik bileşikleri ve yağın aromalarına katkıda bulunan diğer uçucu bileşikler yok edilebilir.


Peki, bazı üreticiler neden zeytinyağını yüksek sıcaklıklarda çıkarmayı tercih ediyor? Çünkü daha yüksek bir ekstraksiyon sıcaklığı zeytinyağı verimini artırabilir.


Genel olarak, soğuk preslenmiş EVOO'nun 27 santigrat derecenin altında çıkarılan zeytinyağı olduğunu söylemek güvenlidir.


Çıkarma sıcaklığındaki küçük bir değişikliğin zeytinyağındaki sağlıklı yağların yapısını etkilemediğini belirtmek önemlidir.


Bununla birlikte, artan sıcaklıklara ve oksijene uzun süre maruz kalmak serbest radikallerin oluşmasına ve asitliğin artmasına yol açabilir.


Bu, 31 santigrat derecede çıkarılan bir EVOO'nun oleik asit vb. gibi aynı miktarda çoklu doymamış yağ asitlerine sahip olacağı anlamına gelir.


Ayrıca, doymuş yağ oranı hala yüksek olmayacaktır. Düşük çıkarma sıcaklıkları, korunan daha yüksek polifenol konsantrasyonları sayesinde genellikle daha yüksek kalite, tazelik ve güçlü bir tat sunar.


Soğuk Preslenmiş Zeytinyağı Neden Daha İyidir?

Bu tür zeytinyağı, zeytinyağının doğal antioksidanları olan daha fazla miktarda polifenol içerir ve bu da sizin için daha büyük sağlık yararları sağlar.


Ek olarak, soğuk preslenmiş sızma zeytinyağı, yüksek fenolik içeriği sayesinde zengin ve narin bir tat sağlar.


Soğuk Sıkım Zeytinyağının Sağlık Faydaları Nelerdir?

Soğuk sıkım zeytinyağı, iltihabı azaltmaya ve kronik hastalık riskini düşürmeye yardımcı olabilen güçlü antioksidanlar olan polifenollerle doludur. Aslında, çalışmalar düzenli olarak zeytinyağı tüketmenin kalp sağlığını iyileştirebileceğini, kilo kaybına yardımcı olabileceğini ve hatta kanser riskini azaltabileceğini göstermiştir. Anti-inflamatuar özellikleri, sızdıran bağırsak sendromu ve Crohn hastalığı gibi bağırsakla ilgili hastalıkların riskini azaltır. Çalışmalar, bu sıvı altını diyetinize dahil etmenin bilişsel gerileme oranlarını düşürebileceğini ve hatta hafızanızı iyileştirebileceğini göstermektedir.


Soğuk Sıkım EVOO Saç, Cilt ve Tırnaklar İçin Daha Mı İyidir?

Zeytinyağı polifenollerinin özellikle cilt hasarını tedavi ettiği bulunmuştur;


– Kontakt Dermatit


– Atopik Dermatit


– Egzama


– Kseroz


– Sedef Hastalığı


– Gül Hastalığı, vb.


Ancak, soğuk ekstrakte edilmiş EVOO'nun cilde topikal uygulamasının kapsamlı bir şekilde incelenmediğini belirtmek önemlidir. Zeytinyağının kuru cildi tahriş etmesi, özellikle cilt hassasiyeti olan çocuklarda mümkündür.


Zeytinyağı, eski zamanlardan beri cilt nemlendiricisi, saç bakımı vb. olarak sürekli olarak kullanılmıştır. Ancak, güvenli oynamanızı ve yüksek kaliteli ürünleri ölçülü bir şekilde kullanmanızı öneririz.


Tüm Sızma Zeytinyağları Soğuk Pres midir?

Hayır, sızma zeytinyağının 27°C'nin üzerinde çıkarılması mümkündür. Bu, soğuk pres olmadığı ancak onu sızma yapan duyusal ve kimyasal özelliklerini koruduğu anlamına gelir. Korumadığı şey ise artan polifenol konsantrasyonudur.


zeytin değirmeni kontrol paneli

İlk Soğuk Pres ve Soğuk Pres Arasındaki Fark Nedir?

İlk soğuk pres: Size bununla ilgili bir şey söylemeden önce, bu terimin günümüzde neredeyse modası geçmiş olduğunu açıklığa kavuşturmak istiyorum.


Eskiden, zeytin preslerinin çoğu, yani preslerdi. Bu, zeytinyağının meyveden çıkarılması için resimdeki gibi büyük bir vida sistemiyle preslenmesi gerektiği anlamına gelir.


Bazen, maksimum zeytinyağı verimi elde etmek için zeytin değirmencileri zeytinleri tekrar sıkardı. O zamanlar, ilk preslemeden elde edilen zeytinyağı daha kaliteli olarak algılanırdı ve ilk soğuk presleme veya ilk preslenmiş zeytinyağı olarak bilinirdi.


Günümüzde, zeytin preslerinin gelişen çoğunluğu zeytinyağını çıkarmak ve ayırmak için malaksörler ve santrifüjlü kuvvet sistemleri kullanır. Bu yöntem genellikle daha iyi kalitede daha fazla zeytinyağı üretirken, kirlilik olasılığını en aza indirir.


"İlk presleme" veya "ilk soğuk presleme" teriminin aksine, "soğuk presleme" veya teknik olarak "soğuk ekstraksiyon" terimi bugün hala geçerli ve anlamlıdır. Çünkü bugün kullandığımız modern zeytin preslerinde sıcaklık hala önemlidir.


Geçmişte bilindiği gibi bugün çok az zeytin presinin hala var olduğunu ve zeytinyağı ürettiğini belirtmekte fayda var. Bazıları modern eklemelerle bile


Gerçek soğuk sıkım zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Zeytinyağı bir süre buzdolabında bekletildiğinde donma yapıp yapmadığını gözlemlenerek, tam olarak donmadığı takdirde başka bir yağ (pamuk yağı gibi) eklendiği kesinleşmiş olur. Zeytinyağının doğal olduğunu anlamak için bir miktar zeytinyağına birkaç damla tuzruhu damlatılarak zeytinyağındaki renk değişimi gözlemlenir.


En sağlıklı zeytinyağı hangisi?

Saf sızma zeytinyağı, oleik asit bazında %0.2 gibi son derece düşük bir asit oranına sahiptir. Ayrıca, ilk sıkımda 800'ün üzerinde polifenol içeriğiyle de dikkat çeker, bu da zeytinyağının yüksek kalitesini gösterir. Bu tür zeytinyağları, dünya literatüründe en iyi yağlar arasında yer alır.


Soğuk sıkım zeytinyağı kaliteli mi?

Soğuk sıkım ve sıcak sıkım arasındaki fark koklanınca bile anlaşılabilmektedir. Meyvemsi koku soğuk sıkımda kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Yani genel olarak tüm araştırmalar gösteriyor ki soğuk sıkım zeytinyağları sıcak sıkımlara oranla daha kaliteli ve sağlıklıdır.


Gercek zeytinyağı buzdolabında donar mı?

Evet, hakiki zeytinyağı buzdolabında donar. Buzdolabında saklanan zeytinyağının sıcaklığı genellikle 4-8°C arasında olduğundan, bu koşullarda zeytinyağının donması muhtemeldir.


Soğuk sıkım zeytinyağı nasıl tüketilmeli?

Soğuk sıkım zeytinyağının sağlık acısından faydalı özelliklerini kayıp etmeden doğrudan bünyenize almak için ısıya maruz bırakmadan doğrudan soğuk olarak salata, kahvaltıda veya yemekler piştikten sonra üzerine ilave ederek tüketilmesi uygundur.


Soğuk sıkım zeytinyağının ömrü ne kadardır?

Genellikle, iyi depolama koşullarında saklanan kaliteli zeytinyağı, 2 ila 3 yıl boyunca tazeliğini koruyabilir. Zeytinağı 2 yıl sonrasında bozulmaya başlayabilir. Ancak, zeytinyağı zamanla okside olabilir ve bu da tadında ve kokusunda değişikliklere neden olabilir.


Orjinal soğuk sıkım zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır. Ambalajının kapağı açılır açılmaz etrafa nefis bir zeytin kokusu yayılır. Soğuk sıkım zeytinyağının aroması meyvemsi ve hafif acıdır. Genizde hafif bir yanma hissi oluşabilir.


Soğuk sıkım zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmeli?

Genellikle erken hasat zeytinyağları daha yeşilimsi bir renktedir. Zeytinyağının renginden ziyade berraklığına dikkat etmelisiniz. Koku ve tat: Kaliteli soğuk sıkım zeytinyağı, meyvemsi, taze çimen ve hafif acımtrak bir kokuya sahiptir. Ağızda ise hoş bir tat bırakır ve yutulduktan sonra boğazda yakıcı bir his bırakır.


4 senelik zeytinyağı yenir mi?

Açılmamış sızma zeytinyağı son tüketim tarihi için net bir tarih biçilemese de iki yıl boyunca rahatlıkla tüketilebilir.


Soğuk sıkımla sıcak sıkım arasındaki fark nedir?

Suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkım zeytinyağı, 27 derecenin üzerinde ise sıcak sıkım zeytinyağı olarak kabul edilir. Sıcak sıkım zeytinyağı üretiminde 27 ile 50 derece arasındaki sıcaklıklarda su kullanılır. Sıcak su kullanılmasının nedeni, zeytinden daha fazla yağ elde etmektir.


Orjinal zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir. Bu tür yağlardan uzak durmak gerekir.


En iyi zeytinyağı asit oranı ne olmalı?

En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor.


Zeytinyağı, günümüz dünyasında değerli bir metadır. Milyonlarca insan bu doğal ve sağlıklı ürünü yıllardır tüketmektedir. Ancak, trendlerin gösterdiği gibi, önemli sayıda insan besleyici ve faydalı yönleri nedeniyle bu uçucu yağa yönelmektedir. Bu nedenle, orijinal ürünler satmayan bir zeytinyağı tedarikçisiyle karşılaşmak yaygındır. Peki, zeytinyağınızın orijinal olup olmadığını nasıl anlarsınız?


1. 'Sızma' Etiketini Arayın

Zeytinyağı, asitlik seviyesine ve çıkarma işlemine göre derecelendirilir; asitlik ne kadar düşükse, zeytinyağı o kadar arıtıcıdır. En kaliteli zeytinyağı 'sızma' olarak sınıflandırılır. Bu, zeytinlerin ilk sıkılmasından itibaren soğuk sıkım yapıldığı ve %0,8'den daha düşük bir asitlik seviyesine sahip olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, 'sızma' etiketli zeytinyağı satın almalısınız.


2. Üreticinin Menşe Ülkesini Kontrol Edin

En iyi zeytinyağı İtalya, Yunanistan ve İspanya'da üretilir. Bu ülkeler zeytin yetiştirmek için ideal iklime ve araziye sahiptir. Ayrıca, zeytinyağı üretme konusunda uzun bir geçmişe sahiptirler. Bu nedenle, gerçek zeytinyağı arıyorsanız, bu ülkelerden birinden olduğundan emin olun. Başka herhangi bir kaynakta sahte zeytinyağı satma olasılığı yüksektir.


3. Hasat Tarihine Bakın

Zeytinyağınızın gerçek olup olmadığını anlamanın bir başka yolu da hasat tarihini kontrol etmektir. En iyi zeytinyağı, son bir yıl içinde hasat edilen zeytinlerden yapılır. Satın aldığınız zeytinyağının hasat tarihi yoksa, muhtemelen gerçek değildir. Vücudunuzda olumsuz sağlık etkileri olabilecek bir şey satın alıyor olabilirsiniz.


4. Şişeyi ve Ambalajı İnceleyin

Zeytinyağı cam şişede satın alıyorsanız, koyu yeşil olduğundan emin olun. Bunun nedeni, ışığın zeytinyağının bozulmasına neden olabilmesidir. Ayrıca, sağlam olduğundan emin olmak için mührünü kontrol edin. Zeytinyağı bir tenekedeyse, gıda sınıfı malzemeyle kaplı olduğundan emin olun. Plastik şişelerde zeytinyağı satın almaktan kaçınmalısınız çünkü bu da ürünün kalitesini etkileyebilir.


5. Zeytinyağını Tadın

Zeytinyağınızı tatmak, gerçek olup olmadığını anlamanın en iyi yoludur. Sızma zeytinyağının meyvemsi bir tadı olmalıdır. Ayrıca hafif acımsı olmalı ve acımsı bir tat bırakmalıdır. Tadını çıkardığınız zeytinyağı tatsızsa veya hiç tadı yoksa muhtemelen gerçek değildir. Ekşi zeytinyağının da sahte olma olasılığı yüksektir. Ayrıca, yemek pişirmede kullanmadan önce zeytinyağını tattığınızdan emin olun. Bunun nedeni, ısının zeytinyağının tadını değiştirebilmesidir.


Sonuç

Sızma zeytinyağı, sayısız kullanımı olan sağlıklı ve lezzetli bir üründür. Ancak, gerçek zeytinyağı satın aldığınızdan emin olmak önemlidir. 'Sızma' etiketini arayın, üreticinin menşe ülkesini kontrol edin ve hasat tarihine bakın. Ayrıca, satın almadan önce şişeyi ve ambalajı incelemeli ve zeytinyağını tatmalısınız. Herhangi bir sorunuz varsa zeytinyağı tedarikçisi olan Liquid Manufacturing Solutions, Inc. ile iletişime geçin.



 
 
 

Comments


bottom of page