top of page
Search

Sızma zeytinyağı mı daha iyidir yoksa zeytinyağı mı?

  • Writer: lissiya farm
    lissiya farm
  • Mar 10
  • 3 min read

Zeytinyağı ve sızma zeytinyağı, zeytinlerden yapılır ancak farklı çıkarma yöntemleriyle yapılır. Bu, çeşitli farklılıklara sahip oldukları anlamına gelir. Genel olarak, sızma zeytinyağı daha sağlıklı olarak kabul edilebilir.


Sızma zeytinyağı mı daha iyidir yoksa zeytinyağı mı?
Sızma zeytinyağı mı daha iyidir yoksa zeytinyağı mı?

Piyasada bitkisel, kanola, avokado, ceviz ve hindistan cevizi yağı gibi birçok yağ türü mevcuttur. Hangi yağın en iyi olduğunu bilmek zor olabilir. Gerçekten farklı bir tada sahipler mi? Biri diğerlerinden daha mı sağlıklı?


Bu makale, tatları, sağlık yararları ve pişirme ve dumanlanma noktaları dahil olmak üzere sızma zeytinyağı ile zeytinyağı arasındaki farklara bir göz atıyor.


Zeytinyağındaki başlıca yağ türleri, çoğunlukla oleik asitten oluşur ve sağlık uzmanlarının sağlıklı bir yağ olduğu konusunda hemfikir olduğu tekli doymamış yağ asitleridir (MUFA'lar).


Buna karşılık, doymuş yağlar ve trans yağlar sağlıksız yağlardır. Araştırmalar, sağlıksız yağ tüketimini kalp hastalığı, felç ve obezite gibi bir dizi sağlık durumuyla ilişkilendirmiştir.


Doymuş ve trans yağları MUFA'larla değiştirmek, bir kişinin kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Bu yağlar, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) veya "iyi" kolesterolü yükseltir ve kan dolaşımındaki düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya "kötü" kolesterolü azaltır.


Zeytinyağı, araştırmaların kalp, gözler ve beyin de dahil olmak üzere sağlık için birçok faydası olduğunu gösterdiği Akdeniz diyetinin bir bileşenidir.


Zeytinyağı ve sızma zeytinyağı


Zeytinyağından önce gelen "bakir" veya "ekstra sızma" gibi tanımlayıcıların çoğu, üreticilerin yağı üretmek için kullandıkları işleme atıfta bulunur. Sızma zeytinyağları en az işleme tabi tutulmuştur.


Üretici yağı işlerken, kimyasallarla temizler ve sonra ısıtır. Bu işlemler raf ömrünü uzatır, bu da gıda endüstrisi için harikadır, ancak yağın lezzetinin ve bazı faydalarının çoğunu yok edebilir.


Araştırmaya göre, güvenilir kaynak, sızma zeytinyağında normal zeytinyağından daha fazla polifenol bulunur. Polifenoller bir tür antioksidandır ve birçok sağlık faydası vardır. Zeytinyağını rafine etmek, onu vitaminlerinden, polifenollerinden ve diğer doğal içeriklerinden arındırır.


Birçok kişi, sızma zeytinyağının daha fazla işleme tabi tutulmuş zeytinyağlarından daha hoş bir tada sahip olduğunu düşünmektedir. Taze, işlenmemiş sızma zeytinyağının tadı şu şekilde olmalıdır:


. biraz meyvemsi

. biraz acı, zeytin ısırmaya benzer

. hafif biberli

Yağ metalik, tatsız veya küflü bir tada sahipse, bu aşırı işlemeden kaynaklanıyor olabilir veya yağ bozulmuş olabilir.


Birçok kişi satın alacağı sızma zeytinyağını seçerken soğuk preslenmiş, filtrelenmemiş veya taş preslenmiş ürünleri tercih eder. Bu seçeneklerde, yağ genellikle yağa kimyasallar ekleyen ısıtma veya filtreleme işleminden geçmemiştir.



Zeytinyağı ve sızma zeytinyağı
Zeytinyağı ve sızma zeytinyağı

Sızma zeytinyağının artıları


İnsanlar normal zeytinyağı yerine sızma zeytinyağı kullanmayı tercih edebilirler çünkü:


. Daha az işlemden geçmiştir

. Daha hoş bir tada sahip olduğunu düşünürler

. Daha az kimyasal içerir

. Antioksidan, vitamin ve diğer doğal içerikler açısından daha zengindir


Peki ya “saf” ve “light” zeytinyağı?


Saf zeytinyağı, sızma zeytinyağı ve işlenmiş yağların bir karışımıdır. İnsanlar satın almadan önce yağın içinde tam olarak ne olduğunu öğrenmek için etiketi kontrol edebilirler. Bazı hafif sızma yağlar da bir karışımdır.


"Hafif" terimi, kalori içeriğinden ziyade yağın aromasını ifade eder. Hafif yağlar genellikle işlenir ve rafine edilir, bu da rengi ve aromayı azaltır.


İşleme, yağın daha uzun süre dayanmasını sağlar ve ayrıca yağı daha yüksek bir sıcaklığa ısıtmayı mümkün kılar, bu da yemek pişirmek için iyidir. Ancak, kimyasallar ekler ve besinleri alır.


Zeytinyağının depolanması


The best place to store olive oil is somewhere cool, dry, and dark. It is best to place it somewhere where it will not get radiant heat, either from appliances or the sun. Doing this will keep the oil fresh for longer.


Zeytinyağının pişirmede ve dumanlanma noktasındaki etkisi


Yemek pişirmek için yağ kullanırken, ısı seviyesini akılda tutmak önemlidir. Duman noktası, yağın parçalanmaya, kanserojen hale gelmeye ve havaya duman salmaya başladığı sıcaklıktır. Başka bir deyişle, yağın yanmaya başladığı zamandır.


Yağ yanmaya veya tutuşmaya başlarsa, kişi onu atmalı ve tekrar başlamalıdır.


Amerikan Kalp Derneği (AHA) Güvenilir Kaynağı, aşağıdaki yağların yemek pişirmek ve yiyecek hazırlamak için nispeten sağlıklı olduğunu söylüyor:


. zeytin

. aspir

. ayçiçeği

. soya fasulyesi

. kanola

. mısır

. yer fıstığı

Bu yağları, tereyağı, katı yağ veya domuz yağı gibi katı yağlar ve palmiye ve hindistancevizi yağı gibi tropikal yağlar yerine kullanmanızı öneriyorlar, çünkü bu türler çok fazla doymuş yağ içerebilir.




Referansar: medicalnewstoday

 
 
 

Comments


bottom of page