top of page
Search

Riviera zeytinyağı nedir? Sızma zeytinyağı mı daha iyi Riviera mı?

  • Writer: lissiya farm
    lissiya farm
  • Mar 12
  • 4 min read

Riviera yağ; yüksek asit barındıran ve çok çeşitli işlemlerden geçirilmiş olan bir zeytinyağı türüdür. Kısaca rafine yağdır. Bu zeytinyağına, biz sadece Gemlik Sızma Zeytinyağı karıştırarak üretiriz. Riviera zeytinyağı diğer tüm zeytinyağlarına göre daha açık renge sahiptir ve çok daha hafif bir yapıya hakimdir.


Riviera zeytinyağı nedir? Sızma zeytinyağı mı daha iyi Riviera mı?
Riviera zeytinyağı nedir? Sızma zeytinyağı mı daha iyi Riviera mı?

Rivera ile sızma zeytinyağı arasındaki fark nedir?

Riviera zeytinyağının serbest yağ asit oranı %3,3 gramın üzerindedir, sızma zeytinyağının asitlik derecesi ise %0,8 gramdır. Düşük asitlik derecesi, sızma zeytinyağının kalitesini ve sağlık faydalarını artırırken, riviera zeytinyağı daha yüksek asitlik seviyesine sahiptir.


Riviera zeytinyağı sağlıksız mı?

Yüksek Doymuş Yağ İçeriği: Riviera zeytinyağı, doymuş yağ bakımından zengindir. Yüksek miktarda doymuş yağ tüketimi, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir ve kolesterol seviyelerini artırabilir. Oksidasyon Riski: Riviera zeytinyağı, yüksek sıcaklıkta ve uzun süreli kullanımda okside olabilir.


Yemeklere sızma mı Riviera mı?

Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir. Daha hafif tadı olan riviera zeytinyağı ise yemeklerin pişiminde daha çok tercih edilir.


Natürel mi Riviera mı daha iyi?

Natürel zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromaları nedeniyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.


Riviera zeytinyağında kimyasal var mı?

Riviera zeytinyağı kimyasal temizliklerden ve çeşitli işlemlerden geçirerek üretilen bir zeytinyağı türüdür. En önemli ayrıntılarından bir tanesi ise %100 naturel olmamasıdır. Riviera zeytinyağının içerisinde %90 rafine zeytinyağı, %10 ise naturel sızma zeytinyağı bulunur.


Riviera zeytinyağı pişirilir mi?

Riviera zeytinyağı, damak zevkinize göre sıcak yemeklerde, soğuk yemeklerde, kızartmalarda ve hamur işlerinde kullanılabilir. Her iki zeytinyağı türü de mükemmel lezzet katmanları sunar.


Riviera zeytinyağı dolapta donar mı?

Riviera zeytinyağı, rafine edilmiş bir yağ türü olduğu için donma ihtimali daha düşüktür. Bu tür yağlar, üretim sırasında doğal özelliklerinin bir kısmını kaybeder ve donma davranışları değişir. Ancak, erken hasat zeytinyağı veya olgun hasat zeytinyağı, daha yüksek doğal bileşen içeriği nedeniyle daha kolay donabilir.


Doğal Sızma Zeytinyağı ile Rafine Zeytinyağı Arasındaki Farklar

Natürel Sızma Zeytinyağı ile Rafine Zeytinyağı Arasındaki Farklar, Akdeniz mutfağı veya Akdeniz tipi beslenme dediğimizde aklımıza ilk gelen şüphesiz ki mis kokulu ve kendine has dokusuyla zeytinyağıdır.


Taze yeşil otlar, çekirdeksiz küp zeytinler, biraz peynir ve son olarak biraz zeytinyağı ile bir salata düşünün. Ve şimdi zeytinyağı ile pişirilmiş taze fasulyeleri düşünün. Yağlı tadı ve kokusuyla sizi acıktırır. Ana yemeğinizi beklerken ekmeğinize bandırdığınız zeytinyağını hatırlayın. İnsanı nasıl da mutlu eder…


Zeytin ağacı, zeytin ve zeytinyağı birer kültürdür. Onu iyi tanımak, nasıl kullanacağınızı bilmek sizi bu kültürle tanıştırır. Zeytinyağı çeşitleri arasındaki farklara birlikte bakalım.


Natürel Sızma Zeytinyağı ve Rafine Zeytinyağı en çok üretilen ve tercih edilen yağ çeşitleridir. Bunları üretim tekniklerine ve kullanım şekillerine bakarak ayırt edebiliriz.


* Natürel sızma zeytinyağı, ağaç dallarından toplanan zeytin meyvesinden üretilir. Riviera zeytinyağı ise ağacın altına düşen zeytinlerden üretilir.


* Sızma Zeytinyağı, ağaç dallarından toplandığı gün fabrikaya götürülür ve sadece fiziksel yöntemlerle üretilir. Rafine zeytinyağı, ağacın dibinden toplanan zeytinlerden üretilir. Rafine edilmek üzere içine gerekli miktarda sızma zeytinyağı eklenir. Böylece rafinasyon işlemi sırasında kısmen kaybolan vitamin ve mineraller yağa geri kazandırılır.


* Sızma Zeytinyağı, rafine zeytinyağından daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan içerir.


* Meyvemsi bir tada sahip olan Sızma Zeytinyağı, taze salatalarda, çiğ yemeklerde tercih edilir ve ayrıca yemek pişirmede de kullanılabilir. Daha hafif bir tada sahip olan Riviera zeytinyağı, çoğunlukla yemek pişirmede tercih edilir.


Riviera zeytinyağı nedir? Sızma zeytinyağı mı daha iyi Riviera mı?

Tereyağının dokusu ve sertliği doymuş ve doymamış yağ asitleri seviyeleriyle ilişkilidir. Doymamış yağ asitleri, daha düşük erime noktaları nedeniyle daha az sert ve daha sürülebilir bir tereyağı oluşturur (Hurtaud vd., 2007). Epidemiyolojik çalışmalar, Akdeniz diyetinin önemli bir parçası olan zeytinyağı tüketiminin çok olumlu sağlık etkilerine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Koroner kalp hastalığı risk faktörlerinin azaltılması, çeşitli kanser türlerinin önlenmesi ve bağışıklık ve inflamatuar yanıtların değiştirilmesi gibi sağlık yararları olabilir. (Covas vd., 2015; Martín-Peláez vd., 2017). Önceki çalışmalar, tekli doymamış yağ asidi (MUFA) tüketiminin koroner kalp hastalığı ile bağlantılı birçok risk faktörüyle olumlu ilişkili olduğunu göstermektedir. MUFA'lar toplam plazma triasilgliserol ve LDL kolesterol seviyelerini azaltır ve HDL kolesterol seviyelerini artırır (Bellido vd., 2004). Zeytinyağının sağlık yararları esas olarak toplam yağ asitlerinin %55 ila %83'ünü temsil eden oleik asit içeriğiyle ilgilidir (Covas vd., 2015). Sızma zeytinyağı ayrıca skualen, tokoferoller ve polifenoller gibi hidrofilik bileşikler gibi çeşitli ek biyoaktif bileşikler açısından da zengindir ve bunlar insülin duyarlılığı üzerinde olumlu etkiler gösterebilir. Zeytinyağının bu bileşiklerinin içeriği, yetiştirme, iklim, hasat zamanı ve üretim çıkarma sürecine bağlı olarak farklılık gösterir. Tüketicilerin sağlığa olan artan talebi, modifiye tereyağı ve tereyağı bazlı ezmelerin üretim seviyelerinin artması için bir itici güç haline gelmiştir. Tereyağını bitkisel yağlarla karıştırmak, besin değerini artıran, avantajlı organoleptik özellikler sunan ve üretim maliyetlerini düşüren ezmelere katkıda bulunur (Rousseau & Marangoni, 1998). Tereyağının soğuk, sürülmesi zor kıvamı dezavantajıdır. Margarinler buzdolabından çıkarıldıktan sonra kolayca sürülebilirken, tereyağı kolayca sürülemez. Tereyağının kıvamı, bitkisel yağları karıştırarak değiştirilebilir. Daha yumuşak ve daha sürülebilir tereyağı elde etmek için çeşitli değişiklikler önerilmiştir (Litz vd., 2006; Mortensen, 2011). Tereyağının sürülebilirliği, katı yağ içeriği, erime noktası (Buldo vd., 2013), soğutma oranlarındaki değişiklikler (Ronholt vd., 2012) ve bitmiş ürünün depolama koşulları (Krause vd., 2008) gibi faktörlere bağlı olan tereyağının fiziksel özelliklerini değiştirerek değiştirilebilir. Daha yumuşak ve sürülebilir tereyağı ayrıca hayvan yemi değiştirilerek (Bayourthe vd., 2000), doymamış yağ asitleri eklenerek (Mallia vd., 2008), süt yağı ve bitkisel yağ karıştırılarak (Lai vd., 2000; Rodrigues & Gioielli, 2003) veya süt yağı fraksiyonlanarak (Fatouh vd., 2003) süt yağı bileşimi değiştirilerek de elde edilebilir.






Referanslar: monteida.com




 
 
 

Comments


bottom of page